Kış ve yaz lastikleri arasındaki fark nedir?
Biliyor muydunuz? Karla kaplı bir yolda yaz lastikleriyle seyreden bir aracın 50 km/saat hızdan durabilmesi için 43 metre gereklidir. Kış lastikleriyle ise 35 m mesafe yeterlidir. Bunun sebebi, 7°C altındaki sıcaklıklarda yaz lastiklerinin artık gereken tutuşu sağlayamamasıdır. Kullanılan özel kauçuk karışımı ve daha kaba, ek olukları olan genellikle daha derin dişleri sayesinde kış lastikleri daha iyi tutuş sağlar.
Doğru lastiklerle yılı emniyetli bir şekilde geçirin
İstatistikler kışın kaza riskinin yaza göre altı kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden aracınıza binmeden önce hava koşullarına bakmak ve zamanında kış lastiklerine geçmek en iyisidir.
Doğru şişirme basıncı ne kadar önemlidir?
Aracın ağırlığını sadece lastikler taşımaz, içlerindeki hava da önemli bir rol oynar. Şişirme basıncı çok düşükse her seyahatte güvenlik riski artar:
Frenleme mesafesi gereksiz derecede uzundur.
Aşırı ısı oluşumu nedeniyle daha yüksek bir lastik hasarı riski vardır.
Daha yüksek dönme direnci yüzünden yakıt tüketimi artar.
Lastikleri temizlemenin doğru yolu nedir?
Lastikleri temizlerken dikkat edilmesi gereken noktalar:
Tabancanın ucu ile lastik arasında en az 20 cm mesafeyi koruyun.
Konsantre bir püskürtme yerine daha geniş bir ağız kullanın.
İnatçı kirler olması durumunda bile kesinlikle fıskiye ucunu tek bir noktaya tutmayın, bunun yerine sürekli ileri ve geri hareket ettirin.
Lastiklerin ne zaman değiştirilmesi gerekir?
Akılda bulundurulması gereken üç önemli faktör vardır: Yaş, diş derinliği ve muhtemel hasar. Tavsiyemiz: Yaz lastiklerinde diş derinliği 3 mm'ye ve kış lastiklerinde 4 mm'ye düştüğünde lastikleri değiştirin. Ayrıca diş derinliği hala yeterli olsa bile 10 yaşından eski lastikler de değiştirilmelidir. Bir lastiğin yaşı, üzerine damgalı dört haneli DOT numarasından görülebilir. Son iki hane üretim yılını ve ilk iki hane, üretim haftasını gösterir.
Lastikleri depolamanın doğru yolu nedir?
Her kış aynı sorun - yaz lastiklerini ne yapmalı? Alternatiflerden biri, serviste depoya kaldırmaktır. Tüm yıl boyunca sunduğumuz lastik hizmetini servislerimize sorabilirsiniz. Diğer taraftan tekerlekleri veya lastikleri evde saklamak istiyorsanız aşağıdakilere uymak önemlidir:
İdeal olarak lastikler kuru, karanlık, serin ve ortalama bir havalandırması olan bir yerde saklanmalıdır.
Tekerlekler asılabilir, jant kolları üstüne yerleştirilebilir veya düz yatırılabilir.
Jantı olmayan lastikler daima dik durumda depolanmalıdır.